Alles wat je nodig hebt is 30 seconden moed!

Alles wat je nodig hebt is 30 seconden moed om je over te geven aan de waarheid. En dat je die omarmt en accepteert ‘dat het is zoals het is’.

 

De lente wil op het moment dat ik dit schrijf nog niet erg beginnen. De temperaturen zijn nog laag en de wind is af en toe guur. Maar de zon heeft wel al kracht. En bij mijn meditatie ’s morgens vroeg visualiseer ik die warmte als van een oneindige bron op m’n gezicht – op het inademen neem ik ‘m helemaal mee naar binnen en op m’n uitademing voel ik hoe die energie door m’n lijf via m’n voeten naar de aarde stroomt. Dan voel ik rust en vertrouwen in het pad dat ik ga. Waar het me brengt weet ik niet – en dat is ook niet belangrijk: het pad is het doel.

Vertrouwen

 

Toch is dat laatste zinnetje makkelijker gezegd dan geleefd. En het leven strooit ruim voldoende oefen-momenten voor m’n voeten. De aanloop naar onze eerste opstellingen-middag op 11 april was zo’n oefening in vertrouwen. Het hele weekend van 4-5 april liep ik piekeren over de vraag wat ik nog meer zou kunnen doen om zeker te stellen dat we voldoende representanten zouden hebben. Ik stond weer even op het kruispunt van deze foto.

 

Ik denk dat we dat kruispunt allemaal wel kennen – en niet altijd zijn de luchten zo blauw als op de foto. Je hebt maar 30 seconden moed nodig. En je besluit om gewoon maar te gaan, je weet niet waar je uitkomt en dus ga je maar in de richting die ‘goed voelt’.

Wegwijzer waarvan de namen zijn weggevallen

Daar heb je vertrouwen voor nodig in ……? In wat eigenlijk? In God? In de wijsheid van het universum?

Wat ik wel weet is dat ik bij het begeleiden van een familieopstelling ook heel vaak niet weet hoe het verder gaat. Door dan echt aanwezig te zijn in het veld van ’niet-weten’, dient zich vanzelf de volgende stap aan.

 

Het is zoals het is

Een familieopstelling levert bijna altijd een gevoel van opluchting op voor degene die zijn/haar vraag inbracht. Herkenning dat het is zoals het is. Echt accepteren dat het is zoals het is, is vaak lastiger – ons brein protesteert vaak flink. En dat gevoel van opluchting omzetten in gedrag van dag tot dag is dan nog niet makkelijk. Dat is waarom in mijn coachingsgesprekken die ’30 seconden moed’ ook vaak aan de orde komt.

 

In die 30 seconden moed geef je je dus over aan ‘dat het is zoals het is’. En dat betekent dat je het accepteert en je je richt op de manier waarop je er mee omgaat in plaats van ertegen te vechten. Dan pas – en ook geen minuut eerder – ga je ontdekken welke mogelijkheden er zijn, hoeveel energie er kan gaan stromen en hoeveel liefde er is voor jezelf en voor anderen.

Als je meer wilt weten over familieopstellingen of kijk in de agenda wanneer je een opstelling (mee) kan doen in Alkmaar, daar kan je je ook aanmelden. Voor coaching of een individuele opstelling kan je het beste even een berichtje sturen.

Deze blog is eerder verschenen als nieuwsbrief op 29 april 2021.

Reacties

Reacties kan je achterlaten in het contactformulier met als onderwerp “april 2021”.

 

Er zijn nog geen reacties.