man en vrouw voor een spiegel

14.4.2024 Gelijkwaardigheid

Gelijkwaardigheid. Wat vind ik dàt een mooi woord. Dat gaat over ‘het van gelijke waarde zijn’. Dat jouw waarde gelijk is aan die van een ander. Het gaat dus over relaties in het algemeen en je relatie met de ander, de liefdesrelatie. En het gaat ook over de relatie met jezelf.

zelfliefde - in verbinding zijn met jezelf

24.2.2024 Prikkels

Herken jij ook dat je bijna continu 'aan' staat? We kunnen moeilijk genieten van het hier-en-nu. Door onze levensstijl, sensitiviteit of door overlevingsmechanismen raakt ons brein overprikkeld en verliezen we steeds meer de connectie met onszelf. Met een opstelling onderzoek je niet zozeer wáár de prikkels vandaan komen maar wat ze met je doen. Voelen wat je opmerkt in je lichaam. ‘Ja’ zeggen tegen wat er was/is en het verduren de pijn/verdriet die daarbij hoort. Daar komt heling uit voort.

iconische afbeelding van de aarde die opbrandt als een kaars

11.12.2023 Machteloosheid

Er zijn veel omstandigheden buiten en binnen in onszelf waardoor we ons soms machteloos voelen. Het onrecht dat we zien om ons heen of zelf ervaren. En het is lastig om daar mee om te gaan. We gaan heel gauw ‘fixen’, iets doen om er maar zo snel mogelijk vanaf te komen. Terwijl vertragen en verduren de weg naar heling zijn.
Hoe ga ik er mee om? Hoe kan ik toch vol hoop blijven

boos emoticon

13.10.2023 Boosheid en Verdriet

In onze maatschappij mogen mannen niet huilen en vrouwen niet boos worden. Bij een opstelling kunnen en verdriet en boosheid wèl veilig geuit worden. En soms gaat dat behoorlijk heftig. Vaak blijkt onder verdriet een boosheid te zitten die niet gevoeld kon of mocht worden. Het verdriet werkt dan als een deksel op een stoompan. Het omgekeerde komt ook voor: dat boosheid als deksel fungeert zodat het onderliggende verdriet maar niet gevoeld hoeft te worden.

De creatiespiraal

6.5.2023 De Creatiespiraal

Marinus Knoope beschrijft in zijn boek "De Creatiespiraal" (1998) de 12 stappen die je doorloopt wanneer je een wens tot werkelijkheid wil maken. Het concept wordt veel toegepast o.a. bij loopbaan coaching en ook bij innovatie afdelingen van  bedrijven. Je kan de methode ook toepassen bij een individuele opstelling om inzicht te krijgen hoe je heel persoonlijke wensen en verlangens zou kunnen realiseren.

Levenscirkel positief

15.1.2023 De Levenscirkel

Het risico voor een burn-out hangt volgens Coerts samen met 3 (systemische) principes; niet-genomen rouw, plekverwarring en het niet leven van je passie. In haar boek “Van burn-out naar levenszin, de natuurlijke ordening als helend principe” onderscheidt zij de verschillende fasen die we ons hele leven eindeloos vaak doorlopen: de levenscirkel. En hoe daarin ook de weg naar heling zichtbaar wordt.

herfsttak_klein

20.11.2022 Herfst

Herfst. Het wordt donkerder, kouder en stiller. Vannacht zelfs al de eerste nachtvorst. Voor mij is de herfst een tijd om te reflecteren en voor te bereiden op het nieuwe jaar. Een grote verandering is dat we in het vervolg 3 vragenstellers (i.p.v. 2) hebben per opstellingendag zodat iedereen meer kans heeft om te representeren. We gaan ook naar een nieuwe locatie in Heiloo (i.p.v. Alkmaar).

jong stel in problemen

29.8.2022 Relaties en Relatie Dynamieken

Waarom lijkt het soms toch zo ingewikkeld om in een relatie te zijn? Relaties in het verleden, heden en toekomst. Of het nu gaat om het afscheid nemen van een ex, of om het nu samen ‘fijn’ houden, of om de hoop de juiste tegen te komen, het is vaak een heel gedoe. In de serie "Opstellingen onder de Boom" onderzochten we op 21.5.22 en 10.9.22 relaties en relatie dynamieken met behulp van opstellingen.

cropped

5.6.2022 Lezen is meevoelen met het hart van een ander

Het tonen en vooral het uiten van emoties (anders dan erover spreken) is in onze cultuur een taboe. We gaan we erover nadenken en praten, oordelen en veroordelen. En we verdiepen ons in de vraag: "Is het mijn schuld of is het zijn schuld dat ik me zo voel?" Bij een familieopstelling ontdek je wat er verborgen ligt achter die onaangename emoties.

Nelson Mandela

23.4.2022 Loslaten: accepteren dat het is zoals het is

Nelson Mandela: “To let go is to admit powerlessness, the outcome is not in my hands”. Loslaten is een proces dat nog niet altijd makkelijk is. Het verdriet toelaten om wat er niet meer is. En om te kijken naar wat er wèl is.

220131 VK Sigmund_klein

13.2.2022 Trauma: energie die ontladen mag worden

Over het algemeen is je lichaam gelukkig in staat om stress en trauma te doorstaan. Sterker nog, zonder stress zou je niet overleven of je leren aanpassen aan je leefomgeving. Of een ervaring traumatiserend is of juist uitpakt als groeimoment, hangt af van hoe je het verwerkt.....
Gelukkig is er een weg naar heling.

kopvoeter

1.12.2021 Uit je hoofd en naar je gevoel

Het wordt nog wel eens makkelijk gezegd, dat je uit je hoofd en naar je gevoel moet gaan. Maar hoe doe je dat? Daar heb ik zelf ook mee gezeten. Ik was ook echt zo’n kopvoeter als op het plaatje - maar zit dan dat gevoel? Welke woorden horen erbij en wat moet ik ermee?

zonnestralen vallen in een mooie bloementuin

11.10.2021 Een parallel

De parallel tussen de verbouwing van mijn huis en de opstelling die ik deed over mijn vader is dat er bij beiden een flinke tijd zit tussen het plan opvatten, de uitvoering en het eindresultaat. En de dankbaarheid voor dat eindresultaat herkende ik in het zinnetje van Merel Morre: "... en al die tijd het volle hoofd verward met goed gevuld vrij vliegend hart ..."

mens die (letterlijk) loskomt van wat achter hem ligt

9.9.2021 Intentie en attentie creëren overvloed

Deepak Chopra zegt dat wij onze eigen overvloed creëren wanneer we een heldere intentie (visie) hebben en daar onze attentie (aandacht, focus) op richten. En dat wat komt, mogen we accepteren zoals het is. Ik zeg “ja” tegen wat is.
Zo ervaar ik overvloed en dankbaarheid wanneer bij een opstelling de vraagsteller zich losmaakt van wat hem/haar soms al een heel leven vasthoudt. Bijvoorbeeld de bevrijding wanneer het innerlijk kind eindelijk hoort, voelt en beleeft dat het onschuldig is.

energie model bij burn-out

1.7.2021 Hoe voorkom je een burn-out?

De laatste twee weken komen er telkens verhalen over burn-out’s op m’n pad. Berichten in de krant, op internet en verhalen van mensen om me heen. En als er één ding is dat ik iedereen wil mee geven: zodra je merkt dat je ’s avonds moe bent van de hele dag en niet makkelijk kan ontspannen of ’s morgen moe opstaat: ga praten! Ga opzoek naar je ‘energiegevers’ én naar je ‘energieslurpers’. De tweede stap is het onder ogen zien van de oorzaak van de oude patronen.

Wegwijzer waarvan de namen zijn weggevallen

29.4.2021 Alles wat je nodig hebt is 30 seconden moed!

De lente wil op het moment dat ik dit schrijf nog niet erg beginnen. De temperaturen zijn nog laag en de wind is af en toe guur. Maar de zon heeft wel al kracht. En bij mijn meditatie ’s morgens vroeg visualiseer ik die warmte als van een oneindige bron op m’n gezicht – op het inademen neem ik ‘m helemaal mee naar binnen en op m’n uitademing voel ik hoe die energie door m’n lijf via m’n voeten naar de aarde stroomt. Dan voel ik rust en vertrouwen in het pad dat ik ga. Waar het me brengt weet ik niet – en dat is ook niet belangrijk: het pad is het doel.

25.2.2021 Wat heb ik toch met vergezichten?

Als ik terug kijk in oude fotoboeken, zie ik dat ik blijkbaar graag vergezichten met wegen fotografeer. Hele collages kan ik er van maken. Het was ook heel eenvoudig om een logo te verzinnen: een pad dat naar bergen in de verte leidt. Maar waarom past dit plaatje zo goed bij mij? Wat heb ik toch met vergezichten?

8.12.2020 Zoeken heeft nauwelijks zin, maar vinden wel...

Mijn eigen ervaring was dat het zoeken naar antwoorden op vragen als “Waarom doe ik dit eigenlijk?” of Hoe komt het toch dat dit mij gebeurt?” nauwelijks zin heeft. Maar het vinden van helderheid wèl.