De Creatiespiraal

Marinus Knoope beschrijft in zijn boek “De Creatiespiraal” (1998) de 12 stappen die je doorloopt wanneer je een wens tot werkelijkheid wil maken. Het concept wordt veel toegepast o.a. bij loopbaan coaching en ook bij innovatie afdelingen van  bedrijven. Je kan de methode ook toepassen bij een individuele opstelling om inzicht te krijgen hoe je heel persoonlijke wensen en verlangens zou kunnen realiseren.

 

Heb jij zo’n wens, verlangen of idee dat je tot werkelijkheid wil maken? Misschien ben je er al mee bezig? Lukt het? Of zit je jezelf soms in de weg?

 

Eerste kennismaking

Ik weet heel goed waar het dan over gaat. Toen ik in 2004 kennis maakte met ‘De creatiespiraal’ werkte ik in de productinnovatie afdeling van Tata Steel. Het hielp me succesvol om te gaan met de weerstand die de organisatie soms vertoonde. Ik heb de spiraal ook privé meer dan eens afgelegd. Mijn praktijk Helderheid – Coaching en Familieopstellingen is hiermee ontstaan – mijn passie is werkelijkheid geworden. 

De creatiespiraal

Deze cirkel doorloop je met de klok mee, beginnend bij ‘wensen’. De spiraal ontstaat wanneer je na een volledig rondje, van ‘ontspannen’ opnieuw naar ‘wensen’ gaat. Dat wil niet zeggen dat het perse een succes moet zijn geworden. Vaak leer je juist veel van wat niet succesvol is. Helderheid was voor mij ook bepaald niet de eerste ronde.

 

De natuur laat ook mooi zien hoe het nieuwe voortkomt uit het oude.

Het nieuwe komt voort uit het oude: de omgevallen boom is het begin van meerdere nieuwe bomen.

Hoe ‘werkt’ de creatiespiraal

Het volledige proces van creëren is op van  alles van toepassing: een nieuwe baan, een nieuw product of dienst. Door inzicht te krijgen in dit proces kun je het zelf gaan toepassen om jouw eigen wensen en doelen te realiseren.

 

Neem nu die nieuwe baan. We doen soms mateloos ons best, we passen ons aan, we negeren onze verlangens of we geloven gewoon niet dat een andere toekomst voor ons mogelijk is.

Maar door ons anders voor te doen dan we zijn, putten we onszelf uit en verliezen we gaandeweg onze authenticiteit. Marinus Knoope gebruikt een mooie metafoor voor het lot van iemand die zijn verlangens blijft negeren. Hij vergelijkt zo iemand met een appelboom die tegen beter weten in, peren, kersen of bananen wil produceren. Iets wat uiteraard niet lukt maar alleen maar uitput. Hij ontdekte dat succes begint met een diepgewortelde wens om iets te willen bereiken en daar ook gehoor aan durven geven.

 

 1 Wensen

Wat heb je nodig om je wensen te kunnen realiseren? Wel, wat je in ieder geval nodig hebt is een wens! Een droom die je heel graag wilt verwezenlijken en die je ergens in jezelf gevonden hebt. Een echte wens is positief geformuleerd en geeft je veel energie. Die energie heb je ook nodig, want er komen nog elf stappen aan! Maak je nog niet druk hoe je deze wens gaat realiseren, dat komt later.

 

 2 Verbeelden

Hoe ziet het eindresultaat van jouw wens eruit? Wat zie je voor je? En wat nog meer? Geef je fantasie de vrije loop. Maak het beeld zo helder en aantrekkelijk mogelijk. In deze fase visualiseer je jouw wens. Belangrijk is om je aandacht bij een zichtbaar eindresultaat te houden, de weg er naar toe (met wie, in welke volgorde) hoef je niet te visualiseren (mag wel).

 

 3 Geloven

De volgende belangrijke stap is zelf in je wens (en de impact daarvan) gaat geloven. Als jij er al niet in gelooft, wie dan wel? Wie denkt dat iets niet kan of dat het niet haalbaar is, blijkt uiteindelijk meestal gelijk te krijgen. Als je gelooft in je droom heb je meer kans op succes. Het is geen garantie, maar het vergroot wel je kansen. En wees je dan bewust dat je niet alles zelf hoeft te doen. Met een oprechte wens vind je vanzelf mensen die je willen helpen.

 

 4 Uiten

Het is nu tijd om je wens te uiten, vertel anderen zo enthousiast mogelijk over je droom – je gelooft er immers zelf in. Verwacht niet dat iedereen direct enthousiast is. Maak jouw droom mooier een completer met hun reactie daarop. Het gaat immers niet over jouw als persoon. Koester de mensen die je enthousiasme delen, deze mensen kunnen jouw bondgenoten in de volgende stap worden.

 

 5 Onderzoeken

Je gaat op zoek naar ideeën, mensen, informatie en andere zaken die jou kunnen helpen. Een ondernemend mens is echt niet iemand die alles alleen kan. De kunst is jezelf te omringen met mensen die de juiste vaardigheden, expertise of middelden hebben. Kijk ook buiten je eigen (werk) kring vinden. Gelukkig geloof jij in je wens (stap 3), dus kan je ook buiten de gebaande paden op zoek naar partners.

 

 6 Plannen

Plannen speelt zich af precies op de grens tussen fantasie en realiteit. Betrek ook je mogelijke partners bij het maken van het plan. Bedenk ook wat je kan doen als een stap niet goed uitpakt. Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren.

 

 7 Beslissen

Op basis van het plan uit de vorige stap maak je met je partners keuzes: gaan we dit doen? Beslissen is een moeilijke stap als je de voorgaande stappen niet – of te haastig- hebt gedaan. Als je de voorgaande stappen met genoeg aandacht hebt uitgevoerd (inclusief het betrekken van je partners) dan groei je naar je beslissing (en keuzes) toe.

 

 8 Handelen

Het ‘echte’ werk is begonnen. Op basis van je plannen ben je aan de slag gegaan. Je handelt, je zet alles in. Je ontdekt, je gebruikt en ontwikkelt je eigen talenten en die van je partners. Op basis van plannen maak je stap voor stap je wens tot werkelijkheid.

 

 9 Volharden

Je hebt je heel goed voorbereid maar toch blijken er in de praktijk onverwachte problemen te overwinnen. Je mist bepaalde praktische vaardigheden. Er is onverwacht iemand ziek of afspraken worden niet nagekomen. Je laat je echter niet uit het veld slaan! Immers, jij weet waar je voor gaat en hoe graag je dat wilt. Je volhardt. Dat betekent vallen en weer opstaan. Dit is de fase waarin het geloof (stap 3) op de proef wordt gesteld.

 

10 Ontvangen

Ontvangen is voor veel mensen de moeilijkste stap in het hele creatieproces. Verlangen naar een nieuw succes gaat ons meestal beter af dan het genieten van een behaald succes. Genieten van je succes vult je energie weer aan. Je gaat er beter door functioneren en dat is niet alleen plezierig voor jou, maar ook voor je omgeving. Ontvang de complimenten met een glimlach, betrek je partners daar ook bij. Neem de tijd om te ontvangen en te oogsten.

 

11 Waarderen

Na het openlijk succes is het tijd te genieten van de indirecte gevolgen van je wens. Welke mensen ben je gaandeweg tegengekomen, wat heb je allemaal geleerd, hoe ben je gegroeid. In deze stap kijk je naar de punten die zijn blijven liggen. Waar zaten de irritaties, waar ben je bang voor geweest. Heb je gekregen wat je werkelijk wenste?

 

12 Ontspannen

Wie geoogst heeft en genoten heeft, kan langzaam tot rust komen. Wanneer je daar echt de tijd voor neemt,  komen er vanzelf de nieuwe wensen en dromen naar boven. Het hele creatieproces begint weer van voren af aan. De cyclus is rond.

Individuele opstelling met de creatiespiraal

Heel recent bracht een vriendin mij op het idee om er individuele opstellingen mee te doen. De creatiespiraal leent zich daar uitstekend toe: bij iedere stap echt voelen wat daar essentieel is en wat jij daarbij nodig hebt. Het is een zeer effectief instrument om je eigen passie te realiseren.

 

Mijn aanbod voor een individuele creatiespiraal-opstelling is voor iedereen:

  • voor de dromers voor wie de uitvoering lastig is.
  • voor de doeners, die zich meteen in de actie werpen zonder een heldere droom als richtlijn.
  • voor de harde werkers, die stug volhouden maar vergeten te communiceren.
  • en voor de levensgenieters, die er niet eens aan beginnen omdat het comfortabeler is om achterover te leunen.

Kortom voor vrijwel iedereen van kunstenaar tot (beginnende) ondernemer.

 

Elk van bovenstaande types heeft zijn kracht, maar loopt het risico te blijven hangen in dromen, doen, eigen gedachten etc. En komt daarmee niet tot schepping van dat wat hij of zij écht wil. De kunst zit hem in het doorlopen van de volledige creatiespiraal: de segmenten waar je goed in bent én alle stappen die je niet van nature liggen, in de juiste volgorde. Het is een proces van geduld en discipline, maar bovenal van vertrouwen en daarnaar handelen. En dan kom je tot iets moois: het verwezenlijken van jouw passie.

En als je denkt dat dit iets voor je is: wees welkom om een berichtje te sturen.

Als je meer wilt weten over familieopstellingen of kijk in de agenda wanneer je een opstelling (mee) kan doen in Alkmaar, daar kan je je ook aanmelden. Voor coaching of een individuele opstelling kan je het beste even een berichtje sturen.

Deze blog is eerder verschenen als nieuwsbrief op 5 mei 2023.

Reacties

Reacties kan je achterlaten in het contactformulier met als onderwerp “mei 2023”

Er zijn nog geen reacties.