Het interview met de makers van "Zeytin Ağaci"

Ada en Toprak
Zaman bij de olijfboom

Op 31 juli 2022 verscheen de serie Zeytin Ağaci op Netflix. De feel good dramaserie is gebaseerd op de diepe vriendschap tussen drie vrouwen èn op systemisch werk (familieopstellingen).

Een aanrader voor wie eens een idee wil krijgen waar opstellingen over gaan. En ook voor iedereen die dat al weet. Zelf vind ik de serie erg goed omdat het mij het gevoel gaf aanwezig te zijn bij een collega begeleider van opstellingen. Omdat ik erg nieuwsgierig  was naar de achtergrond van de scenarioschrijfster, ben ik gaan zoeken en vond een mooi interview op een Turkse on-line krant. En dat kan nu in het Nederlands gelezen worden.

 

Natuurlijk is alles in de serie gedramatiseerd dus de ‘duiding’ tijdens de opstelling, de snelheid waarmee de opstelling doorwerkt en ook de impact van de opstelling zijn flink aangezet. Doorgaans is in mijn eigen praktijk de duiding minder absoluut en gaat de opstelling wat minder snel, maar ik snap dat dat omwille van de verfilming nodig  was. Maar de impact van de opstelling wel heel herkenbaar, hoewel het van persoon tot persoon kan verschillen.

 

De achterliggende mechanismen waarmee trauma (van onszelf of van voorgaande generaties) ons beïnvloedt wordt in het interview mooi toegelicht door Nuran Evren Şit (de scenarioschrijfster): “als we onszelf zien als een olijf in een olijfboom en als die boom onze familie van oorsprong vertegenwoordigt, kunnen we naar de wortels, takken, bladeren en vruchten van die boom als geheel kijken. Wanneer een van de wortels verdroogt, zullen de vruchten worden aangetast. De kans is groot dat voor ons hetzelfde geldt. Maar dat betekent niet dat we de schuld van elk ongeluk dat ons ooit is overkomen in het verleden moeten leggen. Wat er in het verleden ook is gebeurd, accepteer het en beëindig de strijd.”

 

En dus heet de serie ‘Olijfboom’ (Zeytin Ağaci in het Turks)