drieluik "inleiding familieopstellingen"

 

Dit drieluik kan ook op verzoek van een organisatie aangeboden worden.

 

Familieopstellingen zijn een manier om gedragspatronen bij mensen te onderzoeken. De invalshoek daarbij is de familieachtergrond.

 

We zijn allemaal onderdeel van een familie en met al onze familieleden hebben we een relatie die bewust of onbewust onze manier van leven kleurt. Steeds meer wordt duidelijk dat ook onze relatie met voorgaande generaties ons meer beïnvloeden dan we ons bewust zijn. Als bepaalde familieleden of emoties ooit uitgesloten werden, omdat er dingen zijn gebeurd die toen te pijnlijk of te moeilijk waren, dan blijven die aandacht vragen bij latere generaties. Dat uit zich vaak een lastige patroon waar we tegen beter weten in aan vast houden.
Bijvoorbeeld; vaak onzeker voelen, je eigen plek in het leven niet kunnen vinden, iemand niet los kunnen laten, niet tot actie komen, een schuldgevoel wat je niet thuis kunt brengen etc.


In een familieopstelling onderzoeken we waar zulke patronen hun oorsprong hebben. Soms is dat ontroerend, soms pijnlijk. Zoals het leven zelf ook liefdevol en tegelijk meedogenloos kan zijn. Bij familieopstellingen gaan we op zoek naar verborgen waarheden die ontdekt willen worden. Als dat gebeurt gaan we ons vaak vrijer voelen.

 

Een aantal keren per jaar organiseer ik deze drieluik op drie avonden in de omgeving van Heiloo (NH), op basis van open inschrijving.


Een leuk artikel uit de Trouw van 8 februari 2020 over familieopstellingen kan je hier downloaden.

Doel


Leren en vooral ervaren hoe onbewuste bindingen uit de familieachtergrond doorwerken in het hier en nu. De deelnemers maken kennis met het systemisch gedachtegoed en vergroten hun systemisch bewustzijn.

 

NB de deelnemers leren niet hoe ze zelf een opstelling kunnen begeleiden.


Even praktisch


In het drieluik maken deelnemers op een laagdrempelige, workshop-achtige manier, kennis met een familieopstelling. In deze 3 avonden van circa 2½ uur leren en ervaren de deelnemers wat familieopstellingen zijn en waar het op gebaseerd is. Er zit steeds 1 week tussen de avonden waarin ook ‘huiswerk’ gedaan wordt.


Iedere avond start met toelichting op één van de drie principes van systemisch werk. Daarna wordt dat onderdeel met praktische oefeningen in kleine groepen onderzocht, waarbij de deelnemers ervaren wat er gebeurt in een opstelling. Iedereen komt aan bod.

 

Informatie over locatie, tijd en aanmelden vind je bij Agenda & Aanmelden.