Gelijkwaardigheid
Gelijkwaardigheid. Wat vind ik dàt een mooi woord. Dat gaat over ‘het van gelijke waarde zijn’. Dat jouw waarde gelijk is aan die van een ander. Het gaat dus over relaties in het algemeen en je relatie met de ander, de liefdesrelatie. En het gaat ook over de relatie met jezelf.
De behoefte aan waardering, erkenning en respect is ieder mens eigen. Wat er achter zit: ook jij wilt erbij horen, gezien worden, gehoord worden, serieus genomen worden. Je wilt betekenis hebben, ertoe doen! Dit raakt aan de drie universele wetmatigheden:
- Binding: alles en iedereen heeft evenveel recht op een plek.
- Ordening: iedereen heeft zijn eigen plek en taak binnen het systeem.
- Balans: er dient een balans te zijn tussen geven en nemen, de natuur streeft naar evenwicht.
Onvervulde behoefte
De behoefte aan waardering is een zeer sterke drijfveer bij mensen. De onvervulde behoefte is soms nog sterker en kan ervoor zorgen dat mensen zich afgewezen voelen, een sterke bewijsdrang ontwikkelen of de lat veel te hoog leggen voor zichzelf. Bij gebrek aan waardering ontstaan er negatieve gevoelens. Voorbeelden zijn:
• gevoelens van afwijzing of afgunst
• ik voel me miskend, gepasseerd en aan de kant gezet of afgedankt
• ik voel me nutteloos, zinloos en doelloos
Onjuiste bronnen
Hoe diep het verlangen aan waardering is, blijkt ook uit wat mensen soms doen om toch aan waardering te komen. Bijvoorbeeld:
• Pleasegedrag
Waardering halen bij de ander (partner, kind, collega, leidinggevende) door gedrag te laten zien waarvan je denkt dat de ander dit pleziert of tevreden stelt.
• Afhankelijkheid en afhankelijkheidsrelaties
De onvervulde behoefte aan waardering kan ervoor zorgen dat mensen zich afhankelijk maken van de waardering van de ander: ze kunnen er als het ware niet meer zonder. Zolang de ander je maar waardeert, voel jij je goed en wanneer dat weg valt voel jij je minder goed.
Dan mag je jezelf afvragen of je jezelf wel ziet/hoort, of je jezelf wel serieus neemt. En hoe zit het met je zelfrespect?
• Status of materiële zaken
Soms halen mensen waardering, respect of erkenning uit status of materiële zaken zoals een woning of een auto. In feite zoeken ze dan waardering uit wat ze bezitten. En wat is de waarde van binnen? Vaak ontstaan er een verlangen naar meer, maar ‘altijd meer is nooit genoeg’.
• Aanzien en prestige
Waardering wordt soms ook gehaald uit aanzien en prestige. Dat kan een enorme drijfveer zijn: carrière, loopbaan, diploma’s of titels. Een even grote drijfveer is angst om gezichtsverlies te lijden. Maar oprechte waardering krijg je pas om wie je bent. Niet om wat je bereikt hebt in jouw leven. Jouw kinderen waarderen je om wie je bent en niet om de diploma’s die je hebt behaald.
• Over de rug van iemand anders
Waardering halen over de rug van iemand anders is ook een onjuiste bron. Soms doen mensen dat. Ze proberen waardering te krijgen ten koste van anderen. Vormen daarvan zijn: andere mensen veroordelen op basis van geruchten of roddels – en het verspreiden daarvan.
Waarderen is erkennen
Waardering is ten diepste: die waarde toegekend krijgen die bij je past. Het betekent dat je de behoefte hebt om op waarde geschat te worden, dat je geaccepteerd wordt, gezien wordt voor wie je bent en niet om wat je doet of om wat je bereikt hebt. Erkenning dat je van betekenis bent en ook een plek mag hebben op deze wereld met jouw kwaliteiten, drijfveren en dromen. Ongeacht jouw diploma’s, titels, opgebouwd vermogen, huizen en auto’s. Het hoeft niet meer te zijn maar zeker niet minder. Wanneer hier aan wordt voldaan ontstaan er positieve gevoelens. Je ervaart vertrouwen en zelfvertrouwen, respect en zelfrespect. Jouw bestaan wordt erkent. Maslow plaatste deze behoefte direct na de behoefte aan eten en drinken.
Je bent zelf verantwoordelijk voor de vervulling van jouw behoeften. Eten en drinken moet je zelf doen, slapen ook. En je moet dus ook jouw bestaan met alles dat er wel/niet was/is erkennen. Het begint bij zelfwaardering (eigenwaarde) en bij zelfrespect.
Relaties
En zo kom ik bij het woord ‘waardigheid’. De toevoeging ‘-heid’ is een ‘achtervoegsel van hoedanigheid’ volgens het woordenboek. ‘Waardigheid’ betekent dus ‘waard zijn’. En wat mij betreft: ‘waard Zijn’ met een hoofdletter.
De kop van deze nieuwsbrief is ‘gelijkwaardigheid’. Het gaat dus over ‘het van gelijke waarde zijn’. Dat jouw waarde gelijk is aan die van een ander. Het gaat dus over relaties in het algemeen in alle systemen, familie, werk, school etc. En het gaat zeker ook over liefdesrelaties, over de ander, je partner, je maatje. Dat wat jij inbrengt in jullie relatie is anders èn van gelijke waarde als wat de ander inbrengt.
En het gaat ook over de relatie met jezelf: waard Zijn.
Als je meer wilt weten over familieopstellingen of kijk in de agenda wanneer je een opstelling (mee) kan doen in Alkmaar, daar kan je je ook aanmelden. Voor coaching of een individuele opstelling kan je het beste even een berichtje sturen.
Deze blog is eerder verschenen als nieuwsbrief op 14 april 2024.
Reacties
Reacties kan je achterlaten in het contactformulier met als onderwerp “april 2024”
Er zijn nog geen reacties.