Het wordt donkerder, kouder en stiller. Vannacht zelfs al de eerste nachtvorst. Voor mij is de herfst een tijd om te reflecteren en voor te bereiden op het nieuwe jaar. Een grote verandering is dat we in het vervolg 3 vragenstellers (i.p.v. 2) hebben per opstellingendag zodat iedereen meer kans heeft om te representeren. We gaan ook naar een nieuwe locatie in Heiloo (i.p.v. Alkmaar).
In de herfst legt de natuur al haar bonte kleuren af. Het planten- en dierenleven trekt zich terug. Het wordt donkerder, kouder en stiller. De natuur trekt zicht terug, van ‘buiten’ naar ‘binnen’. In de herfst mag dat wat ooit dienend was, los worden gelaten. De voedingsstoffen in de oude bladeren worden weer opgenomen in de bodem. Het is de voorbereiding op de winter – een tijd van rust en krachten opdoen voor het nieuwe.
Normaal gesproken ben ik van het ‘naar buiten’ gaan. Met veel energie van alles aanpakken. Maar de afgelopen maand voelde ik me wat vermoeid, geen zin in ‘dingen’. Dat levert me ook onrust op omdat ik wel allerlei leuke ideeën krijg, maar niets tot uitvoering komt. Zelfs het schrijven van deze nieuwsbrief heeft wat op zich laten wachten. Blijkbaar is het voor mij ook herfst – ook een tijd om naar binnen te gaan. Tijd om te rusten en krachten op te doen.
Herfst ?
De klimaatverandering zorgt ook voor onrust in de natuur. De afgelopen twintig jaar is er een ware ‘volksverhuizing’ in de natuur op gang gekomen. Kijk eens naar de vogels: er komen soorten bij die van warmte houden zoals ijsvogels en zilverreigers. Tegelijk verdwijnen er soorten die het liever wat kouder hebben, zoals tapuiten en grutto’s.