Herfst

Het wordt donkerder, kouder en stiller. Vannacht zelfs al de eerste nachtvorst. Voor mij is de herfst een tijd om te reflecteren en voor te bereiden op het nieuwe jaar. Een grote verandering is dat we in het vervolg 3 vragenstellers (i.p.v. 2) hebben per opstellingendag zodat iedereen meer kans heeft om te representeren. We gaan ook naar een nieuwe locatie in Heiloo (i.p.v. Alkmaar).

 

In de herfst legt de natuur al haar bonte kleuren af. Het planten- en dierenleven trekt zich terug. Het wordt donkerder, kouder en stiller. De natuur trekt zicht terug, van ‘buiten’ naar ‘binnen’. In de herfst mag dat wat ooit dienend was, los worden gelaten. De voedingsstoffen in de oude bladeren worden weer opgenomen in de bodem. Het is de voorbereiding op de winter – een tijd van rust en krachten opdoen voor het nieuwe.

 

Normaal gesproken ben ik van het ‘naar buiten’ gaan. Met veel energie van alles aanpakken. Maar de afgelopen maand voelde ik me wat vermoeid, geen zin in ‘dingen’. Dat levert me ook onrust op omdat ik wel allerlei leuke ideeën krijg, maar niets tot uitvoering komt. Zelfs het schrijven van deze nieuwsbrief heeft wat op zich laten wachten. Blijkbaar is het voor mij ook herfst – ook een tijd om naar binnen te gaan. Tijd om te rusten en krachten op te doen.

 

Herfst ?

De klimaatverandering zorgt ook voor onrust in de natuur. De afgelopen twintig jaar is er een ware ‘volksverhuizing’ in de natuur op gang gekomen. Kijk eens naar de vogels: er komen soorten bij die van warmte houden zoals ijsvogels en zilverreigers. Tegelijk verdwijnen er soorten die het liever wat kouder hebben, zoals tapuiten en grutto’s.

Op 30 oktober werd heel zichtbaar voor me dat ook planten in de war kunnen raken. Ik zag aan één tak van een jonge boom een herfstblad, een vers, nieuw blad en een knop. Dit had ik nog nooit eerder gezien.

 

Ik vond de foto wel een mooie metafoor voor mijn eigen situatie.

Het oude blad

  • Ik deed het afgelopen halfjaar een aanvullende training individuele opstellingen. De nieuwe inzichten en kennis mogen nu bezinken.
  • We laten de locatie los waar we ruim anderhalf jaar onze opstellingenmiddagen hebben gedaan. We hadden een mooie plek bij Wakker in Alkmaar en het is tijd om verder te gaan.

Het jonge blad

  • We gaan dus naar een nieuwe locatie: wijkcentrum ‘Het Trefpunt’ in Heiloo. Dat is maar 5 minuten lopen vanaf station Heiloo en plenty gratis parkeerruimte. Drie mensen kunnen hun thema inbrengen. Het betekent dat de andere deelnemers een grotere kans hebben om te representeren.
  • Ik ben vorige maand gestart in de rol van assistent-trainer bij de jaaropleiding Systemisch Werken bij Welopstellingen in Amersfoort. Daar ben ik heeeel blij mee. Het is alsof je een goede film voor de tweede keer bekijkt. Je ziet diepere lagen, grotere verbanden.

Het knop

  • We hebben in de agenda van 2023 weer iedere 4 weken een opstellingendag gepland, in principe in het Trefpunt.
  • In april en juni (en wellicht ook in september) gaan we weer “Opstellingen onder de Boom” doen op een prachtige plek in de openlucht in het Heilooër bos. Alle deelnemers doen meerdere korte opstellingen rond een bepaald thema.

Als je meer wilt weten over familieopstellingen of kijk in de agenda wanneer je een opstelling (mee) kan doen in Alkmaar, daar kan je je ook aanmelden. Voor coaching of een individuele opstelling kan je het beste even een berichtje sturen.

Deze blog is eerder verschenen als nieuwsbrief op 20 november 2022.

Reacties

Reacties kan je achterlaten in het contactformulier met als onderwerp “november 2022”

Er zijn nog geen reacties.