Hoe voorkom je een burn-out?

Met een coach voorkom je een burn-out door op zoek te gaan naar je ‘energiegevers’ én naar je ‘energieslurpers’. De tweede stap is het onder ogen zien van de oorzaak van de oude patronen.

 

De laatste twee weken komen er telkens verhalen over burn-out’s op m’n pad. Berichten in de krant, op internet en verhalen van mensen om me heen. In m’n coaching praktijk heb ik daar ook vaker mee te maken. En als er één ding is dat ik iedereen wil mee geven: zodra je merkt dat je ’s avonds moe bent van de hele dag en niet makkelijk kan ontspannen of ’s morgen moe opstaat: ga praten!

 

De directe aanleiding om m’n nieuwsbrief hierover te laten gaan, is het artikel in De Volkskrant van 25 juni 2021 door Evelien van Veen “Hoe voorkom ik een burn-out?” Daar staat in: “… dan móét je praten, hoe lastig het ook lijkt. Met je baas of, als dat niet gaat, met de baas van je baas of een bedrijfsarts desnoods. Ook als je nog niet ziek bent.

 

In mijn ervaring is dat precies wat mensen niet doen, je bent meestal onzeker en dan voelt het niet OK om met een leidinggevende te gaan praten. Je hebt een veilig(er)e setting nodig. Met een partner of vriend(in) zou kunnen – maar dan zit soms schaamte in de weg of dat je ‘een ander er niet mee wilt belasten’. Een coach is dan een goede optie: niemand komt ooit te weten dat je met hem/haar praat – tenzij je het zelf aan iemand vertelt.

 

Met coaching voorkom je een burn-out

Met je coach ga je op zoek naar je ‘energiegevers’ én naar je ‘energieslurpers’. Want dat is wat er gebeurt: je bent je energie kwijt en je herstelt niet (vlug genoeg) meer. Je staat moe op. En dat kan de bedoeling toch niet zijn.

 

Het model van Willem van der Bend geeft daar handvatten voor. Het laat je zien hoeveel energie er nog in jouw batterij zit. De schaal gaat van groen (veel energie, veerkrachtig) naar rood (vrijwel uitgeput, fysieke en geestelijke klachten). Maar helaas …. in werkelijkheid houdt de schaal bij rood niet op. Als je te lang doorloopt met de klachten kan het leiden tot depressies en soms zelfs suïcidale gedachten. Daarom heb ik toch gemeend deze zwarte zone te moeten toevoegen.

energie model bij burn-out

Hoe werkt dit model?

  • Het model geeft aan dat je alert moet zijn zodra je niet meer in de groene zone zit. Let op de kleine signalen, maar zorgen maken is nog beslist niet nodig. Doe wat zelfonderzoek, leef bewuster, praat eens met vrienden.
  • Als in de gele of oranje zone terecht bent gekomen, is het vaak lastig om dit voor jezelf te zien en te erkennen. En dus praat je er ook niet zomaar over – terwijl je omgeving het vaak al in de gaten heeft. Zolang je in de gele of oranje zone zit kan ik je als coach begeleiden op de weg naar groen door in een veilige setting samen met jou te onderzoeken waar de energievreters zitten en hoe je jouw energiegevers weer terugvindt.
  • Contact met je huisarts is ècht nodig zodra je in de rode zone terecht komt.

 

Als je hier in je eentje mee aan de gang wil gaan, is het nog best een hele opgave. Maar wanneer ik je daarbij help, krijg je snel helderheid.

 

Ennuh … het kan de beste overkomen – ik zelf dus ;-). Na een half jaar ‘gedoe’ voelde ik tijdens een weekend in augustus 2016 de naald het rode gebied binnengaan. Ik heb me de volgende dag bij de bedrijfsarts gemeld en in overleg ziek gemeld. In de week daarna heb ik ongelofelijk veel geslapen. Gelukkig ging het een maand later weer goed met me. Wanneer ik nu terugkijk, weet ik dat ik echt op de rand van de afgrond heb gestaan èn dat ik een heel goede beslissing heb genomen.

 

De oorzaak met een familieopstelling opsporen

Als we de energieslurpers in het oog hebben, komt ook de vaak de vraag naar boven “Waarom doe ik dat steeds terwijl ik weet dat het niet goed is voor me?”. Tja. Doorgaans is het een oud patroon, dat we in onze jeugd hebben ontwikkeld. Voor het kind was het een manier om met een onprettige situatie om te gaan. Een familieopstelling geeft daar inzicht in, meestal met een gevoel van opluchting op. Herkenning dat het is zoals het is.

 

Overigens beantwoordt dat ook de vraag die ik onlangs kreeg “Moet de vraag bij een familieopstelling over je familie gaan?” Nee dus. Meestal gaat de vraag over wat ons dwars zit of waar ons verlangen naar uit gaat. De bron daarvan is wat we meegemaakt hebben in ons leven en met welke waarden en normen we daarnaar kijken. Het fundament voor die waarden en normen is gelegd in het gezin waarin je bent opgegroeid.

cartoon: hoe een burn-out te voorkomen

Kijk ook eens bij de aanverwante blog over burn-out: De Levenscirkel.

Als je meer wilt weten over familieopstellingen of kijk in de agenda wanneer je een opstelling (mee) kan doen in Heiloo, daar kan je je ook aanmelden. Voor coaching of een individuele opstelling kan je het beste even een berichtje sturen.

Deze blog is eerder verschenen als nieuwsbrief op 1 juli 2021.

Reacties

Reacties kan je achterlaten in het contactformulier met als onderwerp “juli 2021”

 

Er zijn nog geen reacties.