individuele (familie) opstelling

Individuele opstellingen worden vaak gebruikt als onderdeel van een coaching traject maar kunnen ook los daarvan gebruikt worden om inzicht, helderheid, te krijgen in bepaalde thema’s die er bij jou spelen. Een opstelling laat je snel en zonder veel woorden zien wat de onbewuste oorzaak is achter je gedrag. Jouw vraag hoeft helemaal niet over je familie te gaan, het kan van alles zijn. Wel is het zo dat vaak de oorzaken in onze vroege jeugd te vinden zijn.

 

Je gaat tot nu toe verborgen verbanden te zien met de systemen waar je deel van uitmaakt. Pas als deze zichtbaar zijn, kan je je er van losmaken en nieuwe mogelijkheden gaan uitproberen.

Het ervaren en het voelen van de opstelling raakt de ziel en dat geeft een krachtige impuls tot een fundamentele verandering in je denken, voelen en doen.


Een individuele opstelling helpt je om helder inzicht te krijgen in welke stappen jij nu wilt zetten en hoe je dat kan doen.


Situaties waarvoor je een opstelling kan doen

  • In een opstelling kan je de huidige situatie neerzetten van bijvoorbeeld je relatie, je werk of wanneer je een nieuwe baan zoekt.
  • Je kan ook wat meer terug kijken naar het verleden en je familie of de groep mensen waarmee je opgegroeid bent.
  • Ik gebruik een speciale variant gebaseerd op ‘De Creatiespiraal’ die heel effectief wanneer je inzicht wil krijgen in hoe je heel persoonlijke wensen en verlangens zou kunnen realiseren. Vermeld dit even op het contact formulier.

 

Hoe werkt het?

elementen voor individuele opstellingen

Op de bovenstaande foto zie je de diverse  poppetjes en voorwerpen die we op tafel neerzetten om daarmee de onderlinge verhoudingen duidelijk te maken.

We kunnen ook gebruikmaken van A4-tjes die we op de grond leggen.

 

Voor een meer algemenere achtergrond van (familie)opstellingen, klik hier.

 

Waarom de opstelling individueel doen en niet met een groep?

Wanneer opstellingen nog nieuw zijn voor je of wanneer je ertegen opziet om jouw persoonlijk issues in een groep te bespreken (dat kan ik me goed voorstellen!), dan is een individuele aanpak de  beste manier. Het is wel zo dat met een opstelling in een groep diepere lagen aangeraakt kunnen worden. 

Opstellingen met een groep organiseer ik eens per 4 weken, individuele opstellingen kunnen op afspraak – dus ben je ook veel vlugger ‘aan de beurt’.

Even praktisch


De basis is dat we in gesprek gaan in een veilige omgeving en met vertrouwen in elkaar. Bij voorkeur bij mij thuis.


Doorgaans is het eerste contact via e-mail of telefoon en maken we een afspraak van 2 uur. Ik stuur je ook een vragenlijst waar je alvast voor jezelf over na kan denken.


Tijdens de afspraak praten we eerst over de achtergrond van je vraag en over bijzonderheden naar aanleiding van de vragenlijst. Daarna doen we de individuele opstelling.

Het kan gebeuren dat er zoveel op tafel komt dat we er niet in één keer uitkomen. Dan is soms een vervolgafspraak voor een tweede opstelling nodig.


Praat de eerste uren na onze afspraak zo weinig mogelijk, ga ook niet zitten denken over wat er nu precies gebeurde of gezegd werd. Geef jezelf de nodige rust. Je hebt tijd nodig om de opstelling te verwerken en te integreren. Goed bedoelde, nieuwsgierige vragen van anderen, zoals “Hoe was het?” of “Waarom is dat zo en zo gegaan?” verstoren jouw proces en leiden je af. Je kunt beter jezelf de tijd te geven om het allemaal te laten bezinken.