individuele (familie) opstelling


Een opstelling laat je snel en zonder veel woorden zien wat de onbewuste oorzaak is achter je gedrag. Een opstelling helpt je ook om de tot nu toe verborgen verbanden te zien met de systemen waar je deel van uitmaakt. Pas als deze zichtbaar zijn, kan je je er van losmaken en nieuwe mogelijkheden gaan uitproberen.


Individuele opstellingen worden vaak gebruikt als onderdeel van een coaching traject maar kunnen ook los daarvan gebruikt worden om inzicht, helderheid, te krijgen in bepaalde thema’s die er bij jou spelen. Een opstelling dringt door tot de kern van je gedrag. Het ervaren en het voelen van de opstelling raakt de ziel en dat geeft een krachtige impuls tot een fundamentele verandering in je denken, voelen en doen.


Een (familie) opstelling, individueel of in een groep, helpt je om helder inzicht te krijgen in welke stappen jij nu wilt zetten en hoe je dat kan doen.


In een opstelling kan je de huidige situatie neerzetten van bijvoorbeeld je werk of je relatie.
Je kan ook wat meer terug kijken naar het verleden en je familie, de groep mensen waarmee je opgegroeid bent neerzetten.

  • Het gebeurd regelmatig dat wat in de huidige situatie speelt, sterk verbonden is met het verleden. Dan is soms een vervolgafspraak voor een tweede opstelling nodig.
  • ‘Neerzetten’ is hier letterlijk bedoeld: we gebruiken poppetjes en diverse voorwerpen die we op tafel opstellen om daarmee de verhoudingen duidelijk te maken. Het kan ook met behulp van bijvoorbeeld A4-tjes die we op de grond leggen.


Voor een meer algemenere achtergrond van (familie)opstellingen, klik hier.
Benieuwd naar een opstelling met een groep mensen? Klik hier.


Even praktisch


De basis is dat we in gesprek gaan in een veilige omgeving en met vertrouwen in elkaar. Bij voorkeur bij mij thuis.


Doorgaans is het eerste contact via e-mail of telefoon en maken we een afspraak van 2 uur. Ik stuur je ook een vragenlijst waar je alvast voor jezelf over na kan denken.


Tijdens de afspraak praten we eerst over de achtergrond van je vraag en over bijzonderheden naar aanleiding van de vragenlijst. Daarna doen we de individuele opstelling.


Praat de eerste uren na onze afspraak zo weinig mogelijk, ga ook niet zitten denken over wat er nu precies gebeurde of gezegd werd. Geef jezelf de nodige rust. Je hebt tijd nodig om de opstelling te verwerken en te integreren. Goed bedoelde, nieuwsgierige vragen van anderen, zoals “Hoe was het?” of “Waarom is dat zo en zo gegaan?” verstoren jouw proces en leiden je af. Je kunt beter jezelf de tijd te geven om het allemaal te laten bezinken.