leren mediteren


Er zijn vele vormen van meditatie, met even zoveel verschillende technieken en daaraan verbonden rituelen. Kort gezegd zijn ze er allemaal op gericht om een bepaald gevoel of geestestoestand op te wekken en te trainen: dit kan concentratie zijn, liefde, of compassie. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels bewezen dat meditatie talloze positieve effecten heeft op het lichaam, de geest en je gemoedstoestand.


De methode die ik hanteer volgt de methode van Deepak Chopra (https://chopra.com/). Deze is heel eenvoudig aan te leren en het enige dat je er voor nodig hebt is een rustige plek in huis. Toch is het niet altijd makkelijk om op eigen kracht hiermee te beginnen. Ik help je daar graag bij.


Leren mediteren is een goede voorbereiding om ‘mindful’ door het leven te gaan (of om een Mindfulness cursus te gaan doen). De kern van Mindfulness ligt in het verschil tussen leven op de automatische piloot en bewust leven. Je leert met openheid en acceptatie aandacht te hebben voor wat zich in jou voordoet. Sensaties, gevoelens, gedachten die komen en gaan. Je ontwikkelt een manier om hier op een vriendelijke en geïnteresseerde manier naar te kijken. Ook naar de onaangename gevoelens en gedachten die wij allemaal weleens ervaren.

Soms ga ik zelf op een mooi plekje in het bos zitten, maar doorgaans mediteer ik dagelijks voor het ontbijt. De dag is dan nog niet volledig begonnen en ik sta nog niet helemaal ‘aan’. Het is daarom een mooi tijdstip om even tijd voor mezelf te nemen en de dag in stilte te beginnen. Mij geeft het een rust van binnen die ik de hele dag door voel – en als het even spannend wordt, kan ik dat kalme gevoel weer snel terugroepen.

mediteren in het bos

“You can’t stop the waves, but you can learn how to surf” – Jon Kabat-Zin


Even praktisch


Wanneer je thuis een rustige plek hebt, kan ik je daar deze methode aanleren door het samen te doen. De meeste mensen vinden dat het prettigst. Het kan ook bij mij thuis, dan hoef ik geen reiskosten in rekening te brengen


Doorgaans zijn 3 sessies van een uur voldoende.

  • In de eerste sessie maken we kennis en wordt het doel duidelijk waarom je wilt gaan mediteren. En we gaan natuurlijk ook mediteren!
  • Twee weken later gaan we in op wat je in de tussenliggende tijd hebt ervaren en herhalen we dat wat nodig is.
  • Een maand later, in de derde sessie doen we dat nog eens.