Prikkels
Herken jij ook dat je bijna continu ‘aan’ staat? We kunnen moeilijk genieten van het hier-en-nu. Door onze levensstijl, sensitiviteit of door overlevingsmechanismen raakt ons brein overprikkeld en verliezen we steeds meer de connectie met onszelf.
In het moment zijn, verbonden met jezelf?
Misschien voel jij je heel fijn wanneer je aan het mountainbiken, wandelen of zwemmen bent. Maar hoe vaak doe je dat en ben je dan ook echt in het moment en verbonden met jezelf? De meeste mensen zitten zelfs tijdens ontspannende activiteiten met hun hoofd ergens anders en kunnen dan ook moeilijk genieten van het hier-en-nu. Het lijkt wel of we verslaafd zijn aan continu ‘aan’ staan, zodat we geen aandacht hoeven te schenken aan onze verstoorde innerlijke processen. Hierdoor verliezen we steeds meer de connectie met onszelf en raakt ons brein langzaam maar zeker overprikkeld.

Waardoor staat je brein ‘aan’?
- Charlotte Labree gaat in haar boek ‘Overprikkeld brein’ vooral in op onze levensstijl. We leven in een prestatiegerichte consumptiemaatschappij. En we krijgen een stortvloed van prikkels door zaken als drukte, stress, winkelen, voeding, social media, technologie en ook het zoeken van goedkeuring van anderen.
- Een andere reden kan zijn dat je hoog sensitief bent: je antenne voor signalen in je omgeving is heel gevoelig. Dat gold ook voor mij: van alles voelen en daar geen taal aan kunnen geven. Ik ben volwassen geworden in een technische wetenschappelijke omgeving waar gevoelens er niet zo toe doen.
- Of omdat je (onbewust) energie steekt in je overlevingsmechanismen, ontstaan door wat je overkomen is toen je heel jong was. Daardoor kan je ook extra gevoelig zijn voor heel specifieke prikkels. Ik kan slecht tegen dingen die ik onrechtvaardig vind (zie ook mijn vorige nieuwsbrief over machteloosheid).
Het overprikkelde brein
Een overprikkeld brein is ontregeld, vermoeid en kan niet optimaal functioneren. Dit uit zich in het begin in relatief onschuldige symptomen zoals hoofdpijn, neerslachtigheid of een kort lontje. Vaak wuiven we deze klachten weg alsof ze erbij horen. Maar wanneer het negeren van deze signalen een gewoonte wordt, volgen vroeg of laat ergere symptomen. Na verloop van tijd kunnen talloze lichamelijke, geestelijke en emotionele klachten uitmonden in langdurige of zelfs permanente gezondheidsschade.
Moet ik nog eens wat van het lijstje noemen? Slaapproblemen, relatieproblemen, angststoornissen, burn-out, depressie en talloze ALK’s (aanhoudend lichamelijke klachten, voorheen ook psychosomatische klachten geheten). Bij ALK’s kan je denken aan: chronische rugpijn, frozen shoulder, frequente blaasontsteking maar ook diabetes, hoge bloeddruk enzovoort.

Hoe is dat mogelijk?
Ook het primitiefste stukje van ons brein (de hersenstam, ook wel ‘reptielen brein’ geheten), raakt overprikkeld. Dit deel van ons brein heeft o.a. als functie om ons dag en nacht op de hoogte houdt van alles wat er in het lichaam en onze omgeving gebeurt: is er mogelijk gevaar of zijn we veilig? Buiten onze wil om worden deze signalen via de nervus vagus doorgegeven. Deze hersenzenuw zenuw loopt helemaal door tot in het onderlichaam en verbindt onder andere de maag, darmen, genitaliën, hart, longen, middenrif, gezicht, hals, nek, ogen en oren.
- Bij gevaar worden de stresshormonen cortisol en adrenaline aangemaakt en wordt ons lichaam klaargemaakt om te vechten of te vluchten: hart en longen worden geactiveerd, maag en darmen juist gedeactiveerd (spijsvertering is even overbodig wanneer je moet rennen voor je leven).
- Is de situatie veilig? Dan worden de ‘gelukshormonen’ zoals dopamine en serotonine aangemaakt (en de stresshormonen worden verlaagd). Hierdoor ontstaat er in het brein meer ruimte voor rust, herstel en het maken van waardevolle connecties met anderen (en dus de nuttige functie van voortplanting ).
Een groot deel van ons lichaam wordt dus continue geïnformeerd over wat er gebeurt – terwijl ons bewuste brein (de prefrontale cortex) eigenlijk nog in onwetendheid verkeert.
Bewust worden
Je zal niet verbaasd zijn dat ik hier ga zeggen dat je met (familie)opstellingen kan onderzoeken waarom jouw brein ‘aan’ staat. Niet zozeer wáár de prikkels vandaan komen maar wat ze met je doen. Voelen wat je opmerkt in je lichaam. ‘Ja’ zeggen tegen wat er was/is en het verduren de pijn/verdriet die daarbij hoort. Daar komt heling uit voort.

Deze liefde, deze heling verbetert ook het zelf-genezend vermogen van ons lichaam waardoor ook de eerder genoemde ALK’s kunnen verminderen (naast de medische verzorging).
Als je meer wilt weten over familieopstellingen of kijk in de agenda wanneer je een opstelling (mee) kan doen in Heiloo, daar kan je je ook aanmelden. Voor coaching of een individuele opstelling kan je het beste even een berichtje sturen.
Deze blog is eerder verschenen als nieuwsbrief op 24 februari 2024.
Reacties
Reacties kan je achterlaten in het contactformulier met als onderwerp “februari 2024”
Er zijn nog geen reacties.