Cirkel van Acht

 

De Cirkel van Acht is een hulpmiddel waarmee je in een situatie met een verstoring je reacties en gedrag kan onderzoek. De essentie is van deze methode is dat je altijd een keus hebt: óf je verzet je en dan wordt je slachtoffer van de situatie, óf je neemt je verantwoordelijkheid en leidt je jezelf eruit. Deze methode helpt je om een bewuste keuze te maken hoe jij met een bepaalde situatie wilt omgaan.

 

De worsteling die je kan hebben met het leven is eigen aan het mens zijn. Het boeddhisme noemt deze worsteling wel ‘samsara’ wat ‘in cirkels ronddraaien’ betekent. Daaruit komen wordt bereikt door acceptatie van wat is.

 

Acceptatie van wat er zich aandient in de realiteit. Zolang je je verzet tegen de realiteit, ben je slachtoffer van de omstandigheden. Verzet richt zich op het veranderen van de realiteit in plaats van erop te antwoorden.

 

In het bestaan van alledag gaan we allemaal regelmatig door deze achtbaan en soms draaien we rond in de onderste cirkel als een hamster in de tredmolen van de automatismen die ons gedrag en handelen bepalen.

 

Je hier bewust van worden is een eerste stap op het pad naar creatieve en constructieve antwoorden. Ik help je hier graag bij. Neem dus gerust contact op met mij, dan zorg ik voor wat helderheid.