Neurologische Niveaus

 

Het model van de neurologische niveaus is ontwikkeld binnen de NLP door Robert Dilts. Het model geeft inzicht in de niveaus van communicatie en gedragsverandering.

 

Als er een probleem is, ligt de oplossing van dat kwestie vaak op een dieper niveau dan het niveau van het probleem zelf. Als je bijvoorbeeld gedrag wilt veranderen, kijk dan niet alleen naar het gedrag zelf, maar onderzoek bijvoorbeeld achterliggende vaardigheden en overtuigingen. Overtuigingen bepalen namelijk de vaardigheden, die vaardigheden bepalen het gedrag en het gedrag heeft invloed op de omgeving. Het is een grote kettingreactie.

NLP NeuroLogischeNiveaus Spiritualiteit - Identiteit - Waarden & Normen - Overtuigingen - Vaardigheden - Gedrag

Voorbeeld:
Een kind van 3 jaar stoot een bloemenvaas om. De moeder zegt tegen het kind: “je bent dom”. De moeder raakt op dat moment het kind in zijn identiteit. Een kind van 3 jaar neemt dit voor waar aan van zijn moeder en gaat zich in die richting ontwikkelen.
De moeder had ook kunnen zeggen: “je hebt iets doms gedaan”. Daarmee spreekt ze het kind aan op zijn gedrag. Het gedrag op van dit moment kan morgen heel anders zijn. Gedrag zit hoger in de piramide dan identiteit.

 

Dit geldt ook voor jezelf. Je kan op een bepaald moment iets doen dat niet het resultaat geeft wat je voor ogen had. Dat betekent niet dat je dom bent. Dat betekent alleen dat je op het verkeerde moment de verkeerde dingen hebt gedaan en dat je daar iets van kan leren om het de volgende keer beter en anders te doen. Maar hoe verwoord je dat voor jezelf?

Je hier bewust van worden is een eerste stap waarbij ik je graag help. Neem dus gerust contact op met mij, dan zorg ik voor wat helderheid.