Trauma is energie die ontladen mag worden

Trauma is veel breder als alleen fysiek trauma. Heel veel trauma is psychisch: het heel jonge kind dat zijn moeder een paar dagen niet ziet, hoort, voelt of ruikt kan daar al een levens-bepalend trauma van oplopen. En het zet zich in het lichaam vast. Ook op latere leeftijd, bijvoorbeeld pestgedrag ondergaan op de school of in een werksituatie, kan traumatisch zijn.

 

Stressvolle of traumatische gebeurtenissen hebben vaak een effect dat voelbaar blijft. Ook nadat het gewone leven weer doorgaat. De spanning, de energie die zich op het moment van de gebeurtenis opbouwt, kan je gebruiken voor een vecht- of vluchtreactie (fight or flight). Soms is dat geen optie, bijvoorbeeld wanneer je als kind geconfronteerd wordt met een heel boze ouder, dan is de reactie bevriezen (freeze). Je checkt als het ware uit. Het is een primaire respons van je zenuwstelsel met als doel zelfbehoud. Dit zijn allemaal gezonde reacties.

 

Je ziet het ook in de natuur: de antilope vlucht voor een leeuw en als de leeuw haar toch inhaalt dan houdt ze zich dood in de hoop dat er nog een moment komt om te vluchten. En als dat moment komt, sprint ze terug naar de kudde. Daar staat ze nog wat te trillen en met de poten te schudden….. en dan graast ze verder alsof er niets gebeurd is. De energie ontlaadt zich en het leven gaat ‘gewoon’ verder.

 

Trauma en stress als kans om te groeien

Stress is iets dat de meesten van ons regelmatig ervaren en ook trauma blijft nagenoeg niemand bespaard .Maar bij ons mensen gaat het soms anders als bij de antilope. Na een ‘freeze’ reactie kan de energie in je lichaam ‘blijven hangen’, en je speelt het gevaar in gedachten ook nog tig keer af zonder dat de ontlading plaatsvindt. Op de lange termijn kan deze vastgezette energie schadelijke gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid.

 

Dat uit zich ook in je gedrag. De volwassene die als kind zo’n heel boze ouder had, kan een patroon ontwikkeld hebben van het vermijden van iedere vorm van confrontatie – het stellen van grenzen is dan heel moeilijk geworden. Bij coaching of bij een familieopstelling hoor ik dan “ik laat altijd over me heen lopen”.

Over het algemeen is je lichaam gelukkig in staat om stress en trauma te doorstaan. Sterker nog, zonder stress zou je niet overleven of je leren aanpassen aan je leefomgeving. Of een ervaring traumatiserend is of juist uitpakt als groeimoment, hangt af van hoe je een traumatische gebeurtenis kan verwerken.

 

Heling

Soms zit een trauma heel diep of het zijn er meerdere, eventueel ook nog met intergenerationeel overgedragen trauma. Je lichaam kan dan zo uitgeput raken dat de uitputting het enige is dat je nog voelt. De eerste stap is dan je fysieke kracht weer opbouwen. Iedere dag gaan wandelen, desnoods beginnen met een kwartiertje en dan steeds iets meer – het liefst in de natuur. Een van de vervolgstappen zou een familieopstelling kunnen zijn. De geblokkeerde energie wordt daarbij voelbaar voor de representanten. En omdat het niet hun blokkade is, kunnen ze het benoemen. En zo ontstaat inzicht in hoe je energie weer kan gaan stromen.

 

Er is geen ‘quick fix’ – dat is niet mogelijk. En het zal ook moed vereisen om de spoken recht in de ogen te kijken. Er zullen tranen vloeien. En dat is ook OK. Dit is een weg naar heling, dat weet ik zeker.

 

Je vragen zijn heel welkom, neem even contact op.

Als je meer wilt weten over familieopstellingen of kijk in de agenda wanneer je een opstelling (mee) kan doen in Alkmaar, daar kan je je ook aanmelden. Voor coaching of een individuele opstelling kan je het beste even een berichtje sturen.

Deze blog is eerder verschenen als nieuwsbrief op 13 februari 2022.

Reacties

Reacties kan je achterlaten in het contactformulier met als onderwerp “februari 2022”

Er zijn nog geen reacties.